TA INTERNATIONAL SERVICE KFT

 

1037 Budapest

 Kunigunda útja 60.

 Tel.:(70)123-0000

 

Béres Csaba: +36 70 202 7435

Vágó Lajos:   +36 30 411 0149

 

e-mail: info@taservice.hu

 

Cg: 01-09-972863

 Adószám: 23591132-2-42

 Bankszámlaszám:

CIB 10700048-66937348-51100005

 

 

Most nézték meg

 

Túlnyomásos füstmentes lépcsőházak légtechnikai ellenőrzése

Túlnyomásos füstmentes lépcsőházak légtechnikai ellenőrzése

http://images.arken.hu/40/2/86463.jpg


A füstmentes lépcsőház olyan zárt lépcsőház, amelybe az épülettűz alkalmával képződött füst és mérgező égésgázok bejutásának lehetősége olyan mértékben van korlátozva, hogy a lépcsőház az épület biztonságos kiürítésére és a mentésre meghatározott ideig alkalmas marad. A túlnyomásos lépcsőházak esetén ezért a lépcsőházba friss levegőt befúvó ventilátort kell elhelyezni. Meneküléskor, az ajtók nyitása esetén olyan nagy légszállításúnak kell lennie a ventilátornak, hogy a nyitott nyílászárókon a levegő sebessége min 1m/s (magas épületeknél min 1,5m/s)  legyen a lépcsőház irányából a csatlakozó tér felé. Tűzjelzés esetén, ventilátor indítás után amíg még nem kezdődött el a menekülés a nyílászárók feltételezhetően csukva vannak. Ha ilyen állapotban a befúvó ventilátor teljes kapacitással szállít levegőt a lépcsőházba, akkor ott a túlnyomás értéke akkora lesz, hogy az ajtókat nem lehet kinyitni. A túlnyomás feladata megakadályozni, hogy a füst a lépcsőházba kerüljön. Ha a túlnyomás értéke túlságosan nagy, akkor az megnehezíti a menekülést, az ajtókra a túlnyomás akkora erővel, hat, hogy azok nyitása nem lehetséges.

Alapvető fogalmak

Füstzárási légsebesség fogalma, követelményei, jelentősége: a menekülés közben nyitott nyílászárón keresztül átáramló friss levegő megakadályozza, hogy vele ellentétes irányba füst áramolhasson. A nyitott ajtó szabad keresztmetszetén ezért a lépcsőház besorolásának megfelelő mértékű légsebesség kell, hogy kialakuljon. Ennek ellenőrzésére feltételezni kell, hogy a kijutás szintjén és még két szinten nyitottak a lépcsőházi menekülést biztosító ajtók.
 
Zárt ajtók nyomáskülönbség értékei, jelentősége: zárt ajtók mellett vizsgálni kell az előtérrel kialakított lépcsőházak esetében  a lépcsőház-előtér és az előtér-közlekedő közötti nyomáskülönbség értékeket. Az előtér nélkül kialakított lépcsőházak esetében vizsgálni kell a lépcsőház-csatlakozó tere közötti nyomáskülönbséget.

Nyomáselvezető rendszerek megoldási lehetőségei

Frekvencia váltó: ha a lépcsőházban mért túlnyomás meghaladja a beállított értéket a frekvenciaváltó csökkenti a ventilátor fordulatszámát és légszállítását. Hátránya: lassú reagálás, lengések. A lengések miatt a határértékeket rövid ideig meghaladják a nyomásviszonyok. Hibalehetőség a nyomástávadó, a nyomásmérő csövek eltömődése, elszakadása, sérülése. További hátránya az egyéb alternatívákhoz képesti nagyobb költség.

Túlnyomás kibocsájtó zsalu: A lépcsőház és a kültér közötti falba kell beépíteni. Ha túlságosan nagy a nyomás a lépcsőházban, akkor segédenergia használata nélkül kinyit. Súlyterheléssel állítható a nyitáshoz tartozó nyomáskülönbség. A beállítás után elromlani nem tud, hibalehetőség csekély. Minimális karbantartási igény.

    Szövegdoboz: Rugós golyós zár állítható rugóerővel. A rugóelőfeszítéssel beállítható annak mértéke, hogy az ajtó mekkora nyomáskülönbség esetén nyisson ki.    

Rugós golyós zár állítható rugóerővel. A rugóelőfeszítéssel beállítható annak mértéke, hogy az ajtó mekkora nyomáskülönbség esetén nyisson ki.
   http://www.zar-aruhaz.eu/pages/zar-aruhaz/contents/webshop/uploads/62682/product_600x500.jpg   
Karos, hidraulikus ajtóbehúzó, állítható behúzó erővel:
     Szövegdoboz: Karos, hidraulikus ajtóbehúzó, állítható behúzó erővel:     
  
             
Automatikusan nyíló kijárati ajtók: a menekülési útvonal szerint a lépcsőházból való kijáratnál lévő ajtónál rugós golyós zárat kell alkalmazni, mely a lépcsőházban való túlnyomás hatására a kijárati ajtót engedi kinyitni. Ha megszűnik a túlnyomás, vagy a kívánt érték alá csökken, akkor a hidraulikus ajtóbehúzó feladata lesz az ajtót visszazárni. Az ilyen zárak esetén tilos kiegészítő zárat beépíteni, vagy kulcsra zárni az ajtót. Olyan, kóddal vagy egyéb módon működtethető elektromos ajtózár beépíthető, mely tűzjelzés esetén automatikusan oldja a zárást. Előnye a túlnyomás kibocsájtó zsaluéval megegyező, de ahhoz képest további előny, hogy nincs szükség a homlokzat esztétikáját befolyásoló rács beépítésére. 

 

 

Túlnyomásos, zárt lépcsőházak besorolásai

 

Vonatkozó rendeletek, előírások

Ezért nem célszerű a friss levegő beszívást az épület tetejére helyezni:

          Szövegdoboz: Ezért nem célszerű a friss levegő beszívást az épület tetejére helyezni:          

 A füstmentes lépcsőházaknak (is) meg kell felelniük azoknak a vonatkozó rendeleteknek, előírásoknak, melyek az építési engedély iránti kérelem beadásakor érvényben voltak. Az elmúlt időszakban többször is változott az OTSZ, emiatt a napjainkban átadás előtt álló épületeknél meg kell vizsgálnunk, hogy mely előírások vonatkoznak rá. Tehát nem elég a legfrissebb előírásokat ismernünk. Tisztában kell lenni az elmúlt időszak előírásaival is. Lényeges különbség van közöttük, főbb jellemzőiket az alábbi táblázatban összegeztem:

 

    

A mérési jegyzőkönyvek követelményei. A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell:

                        

Példa a külső meteorológiai adatok dokumentálására:

             

Feldolgozás...

Error_occurred